Street art a Roma



Roma  denince herkesin aklına muhakkak geçmişten günümüze gelen tarihi yapılar geliyor.
Belki de bu yüzdendir ki dünyadaki en çok turist ağırlayan şehirlerin başında geliyor Roma...
Ama Roma'da sanat sadece müzelerde veya sokakta gördüğümüz ünlü kişilerin eserlerinden ibaret değil. 
Birçok İtalyan ve uluslararası sanatçı, son birkaç yılda büyük ve küçük sokak sanat eserlerini, siyah-beyaz ve renkli olarak sokakları kapladılar ve bir zamanlar yarı terk edilmiş sanayi bölgelerini ya da çevredeki mahalleleri gerçek müzelerde dönüştürüp şimdi ise Roma'nın en güzel sokakları haline getirdiler. 
Artık galerilerde nadir bulunan bu eserler gökyüzü ile buluşup gezenleri büyülü bir dünyaya kapı aralıyor.  


Bir önceki postumda da bahsetmiş olduğum gibi Roma'nın bana göre en güzel bölgesinde ikamet ediyorum.
Nedeni ise benim gibi sanata düşkün olan biri için galiba:)
İşte bu yüzden yaşadığım semt San Lorenzo sokakları Grafiti ile ünlü. 
Fakat sadece yaşadığım bölge değil aslında Roma'daki sokak sanatının başlayıp canlanması kentin güneydoğu kesimindeki Quadraro gibi popüler mahalle de tarafından başlıyor ve sırasıyla Ostiense, Testaccio olarak başlayı San Lorenzo'da bitiyor.
Şu ise Roma'nın 150 sokağında 300'den fazla sokak sanatı çalışması var. Bu çalışmalar sadece bu bahsetmiş olduğum yerlerde değil  hemen hemen Roma'nın yer yerinde görmek mümkün. 
İşte size Roma'daki en iyi duvar resimlerini nerede bulacağınızın cevabı! 


Sokak Sanatı için Roma: Nereye Gidilir?
1. Quadraro
Quadraro, Muro projesi sayesinde bir yeniden doğum dönemi geçiriyor. (Museo Urbano Roma), sokak sanatçısı David Daivù Vecchiato'nun yaratılması. Daivù, sokak sanatçıları ve mahalle insanları arasındaki diyalog sayesinde alttan sübvanse edilmeyen bir projedir. Bölgenin sokak sanatı devresi Quadraro-Porta Furba Metro durağında başlıyor ve Via dei Corneli, Via dei Lentuli ve Largo dei Quintili gibi birkaç sokak alanına kadar devam ediyor.
İkinci bölümde, anti-faşist ruhun komşusuna "arı kovanı yuvası" denildiği 1944'deki Quadraro'nun kırığı anısına, Lucamaleonte'nin Yuva Atları'nın en önemli eserlerinden birine rastlıyoruz.

2. Ostiense
Sokak sanatı, yirminci yüzyılın başlarında sanayi Roma'nın öncü bölgesi olan Ostiense'nin yüzünü tamamen değiştirmiş ancak son zamanlarda terk edilmiş bir hal aldı. Ostiense Bölgesi projesi sayesinde, birkaç dünyaca ünlü sanatçı sanayi sonrası endüstriyel atmosferde hayal gücünün verimli bir zemini bulmuş ve Roma'da en büyük sokak sanat eseri yoğunluğunu yaratmıştır.
Duvar resimleri çoğunlukla Piramit ile St Paul arasında Via Ostiense'nin gerisinde ve Via del Gazometro ve Via del Fluviale Limanı gibi bazı yan sokaklarda bulunuyor. Bu şekilde, anti-kapitalist eserleri ile ünlü İtalyan ressamı Blu, şu anda işgal altındaki eski bir askeri mağazada büyük bir eser yarattı: çok renkli yüzlerin gökkuşağına, belki de bölgedeki birçok göçmen için hoş bir mesaj. .

3. Testaccio 
Ostiense'den uzak olmayan, Diğer Ekonomi Kenti çevresindeki alan, Ekskavatör ve çevredeki sokaklarda saygı gören sokak sanatı örnekleri barındırıyor.
Bir örnek, Galvani Caddesi'ndeki ROA tarafından bir binanın yan tarafında yaratılan parçadır. 'Jumping Wolf' adlı duvar resmi, her yerde bulunduğu yerlere özgü siyah beyaz hayvanları her zaman boyayan Belçikalı sanatçıya özgü, idealleştirilmeden daha belirgin olan, sofranın "hayvan" biçimini tasvir ediyor. İş, efsanevi Roma sembolü değil, herhangi bir kurt gibi çok fazla olduğu için eleştirilmiş.

4. San Lorenzo
Benim evimin olduğu yer ve Üniversite yakınlığından dolayı bohem atmosferi sayesinde ilçe, Roma sokak sanatının sıcak noktalarından biri olmuştur. Via dei Sabelli'deki Alice Pasquini'nin parçası Roma'daki en güzel duvar resimlerinden biridir: sanatçının rüyası tarzında gerçekleştirilirken, şehirde oynayan ve yaşayan çocukları tasvir eder.
San Lorenzo Gümrüğü önceki sayılarda Ostiense'de düzenlenen Street Art Outdoor Festivali'ne de ev sahipliği yapıyor. 15 davetkâr sanatçı, eski Gümrük meclisinde kendi eserlerini icra ettiler.
Roma'daki diğer duvar resimleri San Basilio, Tor Pignattara, Tor Marancia ve Prenestina'da bulunabilir. 
Daha kapsamlı bir genel bakış için, iPhone ve Android için kullanılabilen Street Art Rome uygulamasını indirebilirsiniz.























1 YORUM

  1. Romayi ve sokak sanatını harika anlatmissiniz Teşekkürler

    YanıtlaSil