Viyana Seyahatim - Viyana Gezisi

vienna

Geçtiğimiz yaz yağmurlu bir günde kollarını açmış beni bekleyen Viyana’ya düşürmüştük yolumuzu büyük avrupa seyahatimizde. . .
Roman, Cermen, Rönesans, Gotik, Modern, mimari yapılar nasıl da yan yana güzeller.
Belki de bu güzel sokaklardı beni Roma’dan sonra kendine çeken, belki de hiç değişmemesiydi. . .
17. Yüzyıl ortasındaymış gibi hissediyor insan.
Sarayları, opera salonları ve her daim şık ve nazik insanlarını görünce! 
Yani kent yüz yıl önce nasılsa şimdi de aynen öyle.
Bu yüzden seni seviyorum sonradan görme olmayan şehir Viyana!


vienna


Viyana Tarihi

Viyana gezi rehberi yazımıza şehrin tarihi hakkında bilgiler vererek başlayalım. Avusturya‘nın başkentinin günümüzde bulunduğu alana ilk yerleşimler M.Ö. 500 yılında Keltler tarafından kurulmuş.
M.Ö. 15 yılında ise bölgeyi hâkimiyeti altında tutan Romalılar, kuzeydeki Alman kabilelerinin saldırıların karşı Vindobona adını verdikleri yerleşimi savunma yapıları ile güçlendirmiş.
976’da Babenberg Hanedanı’ndan I.Leopold’un Bavyera’nın doğu sınırındaki yerleşime yönetici olarak atanması sonucunda Viyana ve Avusturya Kontluğu yükselişe geçmiş. Kont II. Henry’nin 1145 yılında tahtı Aşağı Avusturya’daki Klosterneuburg’dan Viyana’ya taşıması ile bu durum resmiyet kazanmış.
1440 yılına gelindiğinde Habsburg Hanedanı’nın kente gelişi ile birlikte Viyana büyümüş ve sonunda Kutsal Roma İmparatorluğu’nun başkenti haline gelmiş. Bu süreçte kent, imparatorluğun sanat, bilim, müzik ve mutfak kültürü açısından merkezi olarak anılmaya başlanmış.
1485 ve 1490 yıllarında Macarlar tarafından kuşatılan şehir, 16. ve 17. yüzyıllarda kendini Osmanlı’ya karşı savunmak durumunda kalmış. Hatta ikinci kuşatmanın hemen öncesinde yaşanan salgın nedeniyle kent nüfusunun üçte birini kaybetmiş.
Napolyon Savaşları’nın başlarında Avusturya İmparatorluğu’nun başkenti ilan edilen Viyana, konumunu 1867’de Macaristan ile gerçekleştirilen birleşmenin ardından da korumayı başarmış.
Avrupa’daki politik rolü gittikçe artan kent 1934’teki sivil savaştan 4 yıl sonra Nazi kontrolüne geçerek hem Yahudi nüfusunun tamamına yakınını hem de başkent unvanını kaybetmiş.
1945’te Amerikan, İngiliz, Fransız ve Sovyet ordularının ortak çabası sonucu Nazi işgalinden kurtulan kent, özgürlüğünü 1955’te imzalanan anlaşmayla ilan etmiş.

Nüfus & Toplum
 Nüfusu 1 milyon 900 bine yakın olan Viyana’da resmi dil Almanca. Ancak halkın büyük kısmıyla İngilizce konuşarak anlaşabilirsiniz.
Nüfusunun %41’i Katolik olan kentte halkın üçte birine yakın kısmı herhangi bir inanç sistemini benimsememiş. Bu iki grubun ardındansa %11’lik oranla Müslümanlar geliyor.
Ulaşım: Avusturya’nın kuzeydoğusunda yer alan kente ülkemizden seyahat edecekler için en ideal ulaşım şekli, Pegasus ve Türk Hava Yolları’nın düzenlediği direkt uçak seferleri. Eğer Avrupa içerisindeki farklı bir yerden kente gidecekseniz, tren ya da otobüsle ulaşımı da tercih edebilirsiniz.



Viyana’da Gezilecek Yerler


Kültürel zenginliği sayesinde Viyana konuklarına çok sayıda aktiviteyi gerçekleştirebilme özgürlüğü tanıyor. Tabi bu durum doğal olarak ilk defa kente gideceklerin aklını karıştırabiliyor. Eğer siz de Viyana’ya gittiğinizde hangi aktiviteden başlayacağınıza karar veremiyorsanız, şöyle bir sırayı takip edebilirsiniz:
Kentin görkemini yansıtan sarayları gezin.
Müzelerdeki eşsiz koleksiyonları inceleyin.
Mimarisi ile kent dokusunu zenginleştiren kiliseleri ziyaret edin.
Viyana’nın birbirinden güzel caddelerinde yürüyüşe çıkın.
Ulusal Opera Salonu’nda canlı performansları izleyin.
Viyana’ya özgü lezzetlerin tadına bakın.
Donauturm veya Aziz Stefan Katedrali’nden kent manzarasını izleyin
İspanyol Binicilik Okulu’nda Lipizzaner atlarının gösterilerini izleyin.
Eğlenmek için Prater Park’a gidin.










0 YORUM