Düdüklüde Kıymalı Bamya | Tiyatro

Herkese merhaba, 
Ben Feyza Tanyolaç bundan böyle sevgili Onur’un sayfasında sizlerle buluşacağım.
Burada tiyatro, sinema ve kitaplar hakkında yazılar yazıp, izlediklerimi ve okuduklarımı ele alacağım.
Öncelikle bu ilk postumda sizlere kendimden bahsedeyim;
İngilizce öğretmeniyim ve dolayısıyla çocukları çok seviyorum.
Gezmeyi, yeni yerler keşfetmeyi, kitap okumayı, sinemaya gitmeyi, film ve dizi izlemeyi, bol bol seyahat etmeyi çok seviyorum.
Şehir tiyatrolarının tüm oyunlarını, devlet tiyatrolarının da bir çok oyununu kaçırmıyorum.
Geçtiğimiz günlerde izlemiş olduğum oyun ile ilk yazımı burada sizlere takdim ediyorum.


Düdüklüde Kıymalı Bamya
Devlet Tiyatroları Üsküdar Tekel sahnesinde sahnesinde gösterime giren  Düdüklüde Kıymalı Bamya oyunu; Günümüzün değişen değerleri, geçmişin izlerinin kalmamasının, insanların sığlığının traji- komik bir şekilde anlatıldığı oyun kesinlikle görülmeye  değer...

Oyun her ay sahne değiştirerek Devlet Tiyatrolarının çeşitli sahnelerinde Cevahir, Mecidiyeköy, Üsküdar, Garibaldi, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Kozyatağı’nda seyircisiyle buluşuyor.

Eserin konusuna gelince, yaygınlaşan dedikodu ve eğitimsiz, içi boş toplum kültürünü eleştiren, bunlara karşı olanların ötekileştirilmesini sorguluyor. Sabah kahveleri, fal ve kağıt oyunları, içi boş anlamsız sohbetleriyle küçük burjuva kadınlarının duyarsızlıklarına komik ve eleştirel bir bakış sunuyor.
Evin kızının arkadaşının dedesinin bir gün evlerine misafir olacağını söyledikten sonra daha da akıcılık kazanan ve gittikçe merak duygusu uyandıran oyunu izlerken hem gülecek, hem de düşüncelere dalacaksınız. Geçmişle günümüz arasında,evdeki dekorla, seksenli yılları anımsatan dekor ve giysilerle sizi o zamanlara götürecek ve belki de özlem duymanızı sağlayacak.
Oyun 1 saat 20 dakika ve bir perde. Belki de biraz daha uzun olup, daha çok sürprizlerle ve merak uyandıracak olaylarla kurgulanabilirdi. Daha fazlasını izlesem sıkılmazdım diye düşündürdü beni açıkçası..
Biraz da oyunculuğa değinecek olursam, beni en çok etkileyen ve ayakta alkışlamama neden olan evin hizmetçisi rolündeki Cemile yani Demet Ergün ve dede rolündeki sözünü sakınmayan Fahrettin bey yani Emin Maltepe'nin performanslarıydı. Rol değil de sanki gerçekten yaşıyor gibiydiler. Evin dul kadınını canlandıran Aynur, yani Ayla Baki Yücesoy da izlenmeye değerdi.
Eser tabi ki bir bütünlük içinde izlenir ama beni oyuncuların performansları da alır uzaklara götürür..

Oyundaki anne rolündeki Fazilet Hanım, kızlarının hep üstün düzeylerde insanlarla görüşmesini isteyen, diğer insanları hor gören bir yapıya sahip. Onun kız kardeşi rolündeki Aynur da aynı görüşte. 
Kız kardeşinin gençlik ve güzelliğini kıskanan Fazilet Hanımın bir çok yorumu da bunu doğrular yönde. 
Diğer iki komşu olan Hamiyet ve İnci Hanım da sosyeteye özenen davranış ve konuşmalarıyla oyuna renk katan unsurlardan. Evin hizmetçisi rolündeki Cemile ise tam bir yurdum insanı..
Şivesi,samimiyeti,saflığı ve dürüstlüğüyle yitirilen günümüz değerlerini yansıtan karakterlerden birisi.
Evin genç kızını canlandıran Nilgün ise evdeki ve dışarıdaki hayat arasında sıkışmış, gerçekliği arayan,mutsuz insanları temsil etmekte. Arkadaşı postacı Uğur'un onu uyandırmaya çalışma çabaları, Uğur'un dedesi Fahrettin beyin çekinmeden söylediği tüm sözlerle iyice aklı karışmış durumda.

Oyunda kullanılan kostümler, eşyalar, dekor tam anlamıyla anlatılmak istenilen zamanları yansıtıyordu. 
Evdeki kadınların özenti giyim tarzları,bozuk televizyonda izlenen boş diziler, komşularda kart oyunlarıyla harcanan boşa zamanları çok güzel yansıtmış. 
İzlerken bir an bile sıkılmayacağınız ve tadına doyamayacağınız bir eser.
Dedenin duygusal konuşması da oyunun can alıcı noktalarından...
Kullanılan ışıklar dikkat çekilmesi istenen noktalarda başarılı olarak kullanılmış.
Oyunun sonlarına doğru sizi bekleyen bir sürprizle oyun bambaşka bir boyuta taşınıyor...
Vakit ayırıp izlemenizi kesinlikle tavsiye edeceğim oyunlardan birisi diyor ve sanat dolu günler diliyorum sizlere.
Feyza 
İnstagram / Feyza Tanyolaç 


Düdüklüde Kıymalı Bamya Oyuncu kadrosu :
Fazilet  Sevinç Niş  
Aynur Ayla Baki Yücesoy
Fahrettin Emin Maltepe
İnci Ece Koroğlu
Hamiyet İpek Gülbir
Cemile Demet Ergün
Nilgün Türkü Deyiş Çınar
Uğur Rami Çakır


0 YORUM