Geçtiğimiz aylarda gerçekleşetirdiğim büyük avrupa durağımın üçüncü durağı Budapeşte'den herkese sevgiler.
Gezi notlarımı paylaşmadan önce Budapeşte’ye dair bilmeniz gereken önemli bilgilere geçeyim.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte, aslında Buda ve Peşte adında iki ayrı bölümden oluşuyor.
Tuna’nın düz olan bölümü Peşte, tepelik olan kısmı Buda. Daha çok turistik alanların olduğu yer Peşte, halkın daha çok yaşadığı yer Buda. Ama bu Buda’da turistik bir yer demek anlamına gelmesin.
instagram'da beni takip edin –> @onurollstyle
BUDAPEŞTE TARİHİ:
Budapeşte’nin bulunduğu alandaki ilk yerleşim, M.Ö. 1. yüzyıldan önce Keltler tarafından kurulmuş. Sonrasında bu yerleşimi Romalılar ele geçirmiş ve Aquincum adını vererek Pannonia Inferior’un yönetim merkezi haline getirmiş. Bu yerleşime ait kalıntıları Eski Buda’daki açık hava müzesini ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.
9. yüzyılda Çar Simeon’un zorlaması ile Árpád önderliğindeki Macar kabileleri ile Buda ve Peşte’de yaşayan Bulgar halk yer değiştirmek durumunda kalmış. Bu olaydan 1 yüzyıl sonraysa Macar Krallığı kurulmuş. 13. yüzyılda krallığın Tatar istilasına maruz kalması sonucunda Kral IV. Béla kentin çevresinin taş duvarlarla çevrelenmesini ve Buda Kalesi’nin inşa edilmesini emretmiş. 1361’de başkent ilan edilen kentin kültürel gücü ise Matthias Corvinus’un yönetimi zamanında, İtalyan Rönesansı’nın etkisiyle artmış.
Kentte 150 yıl süren Osmanlı hâkimiyeti 1526’da başlamış. Bu dönemde kentte, bir kısmı günümüzde de kullanılan, hamamlar açılmış. Ayrıca kentin Hristiyan nüfusunda kayda değer bir azalma olmuş. Kentteki Osmanlı hâkimiyetini sonlandırmaya yönelik girişim 1686’da yapılmış. 1718’de krallıktaki Osmanlı etkisi tamamen son bulmuş.
Budapeşte’de para birimi olarak Forint kullanılıyor. Ancak Türkiye’den para Forint’e çevrilmiyor. Bunun için paranızı Türkiye’de Euro’ya çevirdikten sonra Budapeşte’ye vardığınıza Forint’e çevirmeniz gerekli.
BUDAPEŞTE'DE GEZİLECEK YERLER
Kentin iki yakası arasında geçiş yapılabilmesine olanak veren ilk bağlantı noktası konumundaki Zincirli Köprü, Clark Adam ve Szechenyi Istvan meydanları arasına 1840-1849 yılları arasında inşa edilmiş.
Tasarımını İngiliz William Clark’ın, inşa sürecini ise İskoç Adam Clark’ın üstlendiği köprü, II. Dünya Savaşı’nda ağır hasar alınca 1949 yılına kadar süren yeniden yapım sürecine girmiş
GELLERT TEPESİ
Adını 1046 yılında Paganlar’a karşı mücadele ederken ölen ve kuzeydoğu yamacına defnedilen azizden alan Gellért Hill, konuklarına panoramik kent manzarasının yanı sıra tarihi öneme sahip mekânları ziyaret etme fırsatı sunuyor.
Bu mekânların başında Elizabeth Köprüsü’ne bakan Aziz Gellért Anıtı geliyor. Tepede yer alan ve yakın zamanda ziyaretçilerin manzarayı rahatça izleyebileceği şekilde yenilenen kale ise 1850-1854 yılları arasında Habsburgs Hanedanı tarafından kentin kontrolünü sıkılaştırmak için inşa edilmiş.
KAHRAMANLAR MEYDANI
Yerel dilde adı Hösök Tere olan Kahramanlar Meydanı, Macarlar’ın Avrupa’ya gelişinin 1000. yıl dönümü anısına 1895’te inşa edilmiş. Şu anki adını ortasında bulunan Milenyum Anıtı’nın 1932 yılında tamamlanmasıyla alan meydan, açılışının yapıldığı 1896 yılından itibaren tüm resmi kutlamaların yapıldığı, kent yaşamı için önemli bir nokta haline gelmiş.
Tıpkı Kahramanlar Meydanı gibi 1000 yıl kutlamaları çerçevesinde mukavva ve ahşap malzeme kullanılarak inşa edilen Vajdahunyad Kalesi, başlarda geçici bir esermiş. Ancak Romanya’daki aynı adlı kalenin bire bir kopyası olan dev boyutlu maket çok fazla ilgi görünce 1904-1908 yılları arasında şimdiki görünümünü kazandığı inşa sürecine alınmış.
Çeşitli mimari tarzların tasarımında başarıyla harmanlandığı kalenin içerisinde günümüzde Avrupa’nın en büyük tarım temalı müzesi faaliyet gösteriyor. Ön tarafında deniz bisikleti kiralayarak gezebileceğiniz bir gölet bulunan ikonik yapı ayrıca her yıl Yaz Müzik Festivali’ne ve Noel Pazarı’na ev sahipliği yapıyor.
Kurtosh Kuzey-Güney dizisindeki “Makarna”. Kurtosh baca veya fırın keki olarak da geçiyor. Kurtosh’un ana vatanı Transylvania olarak gösteriliyor.
Tahta bir silindire sarılan hamur üzerine yoğun şeker serpiliyor. Yüzeydeki şeker eriyip parlak bir görüntü elde edilinceye kadar pişiriliyor. Böylece baca görüntüsünde dışı çıtır içi yumuşak bir kek elde ediliyor.
Kurtosh’un hamuru tarçınlı, hindistan cevizli çikolatalı olmak üzere farklı baharatlar ile hazırlanıyor, üzerine ise şeker, badem veya fındık serpiliyor. Macaristan’ın önde gelen geleneksel lezzetleri arasında gösteriliyor.
RESSAMLAR ŞEHRİ SZENTENDRE....
Budapeşte’ye gelmişken mutlaka zaman ayırmanızı tavsiye edeceğimiz, Budapeşte’nin merkezinden 20 kilometre uzaklıkta küçük bir şehir var: Szentendre…
Szentendre, şu anda en çok sanatı ve kültürü ile ziyaretçilerin dikkatini çeken, yaklaşık 25 bin kişinin yaşadığı bir şehir. 17. yüzyılda Macar topraklarına Osmanlı akınlarının yapıldığı sırada savaştan kaçan Sırplar buraya sığınmış ve 200 yıl kadar burada yaşamışlar. Sırpların yanı sıra Hırvatlar, Slovaklar, Almanlar ve Yunanlılar da şehrin nüfusunda önemli bir yer tutuyormuş. Sonrasında şehir su baskını gibi doğal afetler nedeniyle uzunca bir süre neredeyse tamamen terk edilmiş bir halde kalmış. Ta ki, 20. yüzyılda Macar sanatçılar burayı yeniden keşfedene kadar…
Szentendre’nin En’leriSzentendre’de her sokakta bambaşka rengarenk bir bina, kilise, kafe veya müze dikkatinizi çekecek. Bize göre buranın “en”leri ise şöyle:
* En güzel manzara: Biraz yokuş veya merdiven çıkarak varabileceğiniz “Templom Tér -Kilise Meydanı”ndan hem şehrin kırmızı kiremit çatılarını yukarıdan görebiliyorsunuz, hem de evlerin arasından Tuna Nehri’nin ufak bir kısmını ve etrafındaki doğayı izleyebiliyorsunuz.
GEZİ VİDEOMA BURADAN GÖZ ATABİLİRSİNİZ.
budapeşte gezi notları
budapeşte gezi rehberi
BUDAPEŞTE GEZİSİ
budapeşte görülelecek yerler
budapeşte para birimi
gezdik gördük
macaristan gezisi
szentendre köyü gezi
0 YORUM