Cadılar Bayramı Nedir? Ne Zaman Kutlanır?

Herkese merhaba ekim ayı bir çoğumuz için güz mevsimi olsa da sadece yaprakların sararıp turuncuya boyandığı, yağmur tanelerinin inceden yüzümüze vurduğu bir ay değildir elbet...
derindir, şarkıdır, şiirdir, sözdür ve sonu sonsuz eğlencedir.
Güz, sonbahar ya da hazan, siz hangisiyle seslenirsiniz bilmem, ama benim için farklıdır ve farklı sonlandırmak da gerekir ki birazdan okuyacağınız yazı da bu son şenlik için yerinde olacaktır...
Başlıktan da anlamış olduğunuz gibi Cadılar Bayramı yani orijinal adı ''Halloween'' bugünkü konumuz.

halloween süsleri

öncelikle...

Halloween ismi nereden geliyor?

Cadılar bayramı anglosakson dünyasında ve başlıca batılı ülkelerde "halloween" olarak adlandırılır. bu sözcük all hallow's eve (azizler günü'nün arifesi) kavramından kısaltılarak oluşturulmuştur.
avrupa'da ki reform hareketlerinden sonra özellikle protestan hristiyanlar arasında cadılar bayramı kutlamaları neredeyse son bulurken, Britanya'da seküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etmiştir.


Cadılar Bayramı'nın kökeni keltlerin samhain festivaline dayanır!

Halloween yani Cadılar Bayramı kökeni antik Britanya’ya dayanmaktadır. Pagan kökenli bu bayram aslında Pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali’dir.

"yaz" ve "son" kelimelerinden oluşur. İsminden anlaşılabileceği üzere esasında yazın bitişini ve soğukların başlangıcını temsil eder. 

Keltler de tarih öncesi ve ilkçağ döneminde Avrupa'da yaşayan bir halk, yaşadıkları bölge kuzey avrupa olduğu için orada soğukların ne denli keskin olduğunu tahmin edersiniz. günlük hayata dolayısıyla çokça sirayet etmiş bu.

Bu festivalde yazın bitişi, kış mevsiminin başlangıcını kutlamak için yapılır. Keltler için bu zaman dilimi önemlidir, yazın bitişi ile birlikte evliliklerin gerçekleştiği zamanları olarak da görülen bu tarih aynı zamanda kaybettikleri ölü ruhlarının yaşadıkları evleri ziyaret ettikleri dönemdir. 

Bu dönemde iyi ruhları anarken, kötü ruhları uzaklaştırmak için de büyük ateşler yakan Keltler, kötü ruhların onları tanımaması için maskeler takıp kostümler giyiyorlardı.

Avrupa’da gerçekleşen Reform Hareketleri ile Hristiyanlar arasındaki Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu. 

O yıllardaki Amerika’nın keşfi ile birlikte ilk kolonilerde pek çok bayram gibi Cadılar Bayramı da yasaklanmıştı. Ancak 1800’lü yıllarda hasatla ilişkilendirilerek bayramlar kutlanmaya başladı. 19.yy başlarında yine Amerika’ya göç eden İrlandalı ve Britanyalılar kostümlerini de beraberinde götürünce Amerika’da bu bayram çocuk bayramı olarak kutlanmaya başlandı.


Maskeler: Cadılar Bayramı'nda takılan maskeler, efsaneye göre aslında samhain'in insanları fark edememesi için yani ondan saklanmak için takılmaktaydı.

Kapıya bırakılan şekerler: Samhain'in karnını doyurmak içindi.

Bal kabakları: Evlerin önüne konulan bal kabağından kafalar ise ona tapınanların evlerini göstermek için kullanılıyordu. Samhain'in müritlerini tanıması ve onlara zarar vermemesi için bir işaretti. bir gelenek'e göre bal kabaklarının içinde mum üç gün boyunca söndürülmezmiş, aksi yapılırsa Samhain o evi altüst edermiş. 
Yine efsaneye göre Samhain yüzyıllar önce cehenneme gönderilmesine rağmen ritüeller devam etti...

O zaman hepinize happy halloween!
Bu arada altta yer alan Trendyol Cadılar Bayramı koleksiyonum 'da maskeden, kostüme, ev dekorasyonundan süslemeye kadar her şeyi linkledim.

cadılar bayramı kostüm

0 YORUM